h

Wel of geen conciërges op basisscholen?

30 september 2008

Wel of geen conciërges op basisscholen?

“Scholen boos over wegbezuinigen conciërges,” schreef het Leidsch Dagblad vorige week. Een verrassend bericht voor velen. Toch discussieert de politiek al langer over wél of geen conciërges op basisscholen. Leiden.sp.nl zet voor u de gebeurtenissen, zowel landelijk als hier in Leiden, nog eens op een rijtje.

Oktober 2007: “Elke school heeft recht op een conciërge,” zegt SP-kamerlid Nathalie de Rooij. Een motie in de Tweede Kamer krijg helaas geen steun van de regeringspartijen PvdA, CDA en CU, en haalt het dus niet.

Mei 2008: Het nieuwe Leidse stadsbestuur van PvdA, VVD, CDA en GroenLinks presenteren hun lange-termijn plannen in de ‘Perspectiefnota’. Het rechtse college wil meer geld voor city-marketing en het opleuken van de binnenstad. Daartegenover staan bezuinigingen op het aantal ambtenaren, én: 274 duizend euro per jaar korten op de conciërges op basisscholen. Daardoor zouden alle conciërges op straat komen te staan.

Juli 2008: De PvdA claimt in debat dat zij conciërges wil behouden. Uiteindelijk stemmen alleen de SP en Leefbaar Leiden vóór het behoud van conciërges. Op verzoek van de PvdA moet wethouder Gerda van der Berg (PvdA) nog eerst praten met de schoolbesturen, maar de geplande bezuiniging wordt door alle partijen behalve de SP en Leebaar Leiden goedgekeurd.

Augustus 2008: In de zomer verstuurt wethouder van der Berg (PvdA) een ontslagbrief naar alle conciërges: per 1 mei 2009 staan de conciërges op straat. Dit deed zij, tegen de afspraken in, zonder overleg met de schoolbesturen.

9 september 2008: Een landelijk initiatief van betrokken basisscholen haalt bijna 200 duizend handtekeningen op voor een conciëre op elke school. SP-kamerlid de Rooij vraagt opnieuw steun in de Tweede Kamer. Die steun komt er, deels. Alle scholen in de vier grootste steden en in de Vogelaarwijken krijgen conciërges. Scholen die daar buiten vallen (zoals in Leiden) kunnen in aanmerking komen voor subsidie, maar dat is lang niet genoeg.

24 september 2008: Journalist Aad Rietveld publiceert in het Leidsch Dagblad over de onrust bij de Leidse basisscholen. Schoolbesturen vinden het onacceptabel dat zij niet op de hoogte zijn gesteld van de bezuinigingsplannen, en ze vrezen dat het verdwijnen van conciërges ten koste gaat van het onderwijs.

25 september 2008: PvdA-raadslid Conny Broeyer is verbaasd over de ontslagbrieven van de conciërges, en stelt hierover vragen aan de wethouder. SP-raadslid Louk Rademaker is dáár weer verbaasd over, en noemt het “krokodillentranen” van de PvdA.

27 september 2008: Op het radioprogramma “Rondom de Raad” van Holland Centraal komen Broeyer (PvdA) en Rademaker (SP) tot elkaar. Broeyer belooft dat de PvdA geld zal gaan zoeken om de conciërges alsnog te betalen.
Diezelfde dag hebben de Leidse schooldirecteuren gezamenlijk een brief gestuurd naar wethouder van der Berg. Zij eisen binnen een week uitleg van de wethouder over de geplande bezuinigingen.

En nu verder: Op 11 november besluit de gemeenteraad over de begroting van 2009. Dan kan de geplande bezuiniging nog teruggedraaid worden. Rademaker: “De SP beraamt zich op acties vóór het begrotingsdebat in samenwerking met de scholen, en hopelijk ook met PvdA.” De geplande actie zal waarschijnlijk op woensdagmiddag 15 oktober plaatsvinden.

Meer informatie: Eva de Bakker, edebakker@sp.nl of tel. 06-140 40 592

U bent hier